Gå till innehållet

10C Fruktlambik

Tradionell fruktlambik erhålls genom att låta lambik jäsa en andra gång med tillsats av frukt eller bär. Vanligast är surkörsbär (kriek) eller hallon (frambozen), men andra frukter eller bär förekommer. Fruktdoseringen varierar mellan 150 g/l och 350 g/l beroende på hur koncentrerad frukten är i smaken. Vid inlämning i denna klass skall bryggaren ange vilken frukt som använts. Denna definition beskriver den klassiska syrligare öltypen. Moderna, sötade varianter skall i stället lämnas in i underklassen Övriga klassiska syrliga öl0.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.040 – 1.060 1.000 – 1.008 4.0 – 7.0 - 8 – 35

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ej tillgänglig.

Färg/Utseende

Färgen kommer i allmänhet från frukten, men svagt färgad frukt har mindre påverkan på utseendet. Äldre exemplar kan bli brunaktiga eller blekna. Kraftigt skum.

Bouquet/Arom

Frukten skall kännas tydligt. I övrigt friskt syrlig med toner av stall och kompost. Kan ha inslag av trä, jord eller getost. Äldre exemplar är ofta mindre tydliga i sin fruktkaraktär. Bör inte upplevas som stickigt sur. Ingen doft av färsk humle. Ingen diacetyl/smörkola.

Smak

Frukten skall kännas tydligt och harmonisera med syror, trä-, och stalltoner. I äldre exemplar blir fruktsmaken mindre tydlig. Ättiksyra får finnas på förnimbara nivåer, men en fruktlambik bör inte upplevas som vinägeraktigt sur.

Munkänsla

Syrlig och torr. Kraftig kolsyra.

Förebild

Cantillon Kriek - Cantillon Lamvinus (Merlot-druva) - Cantillon Vigneronne (Muscat-druva) - Lindemans Cuvé René Kriek - Boon Oude Kriek - Boon Framboise Mariage Parfait - De Cam Oude Kriek - Drie Fonteinen Kriek - Girardin Kriek - Hansen Oude Kriek - Oud Beersel Kriek - Mort Subite Kriek