Gå till innehållet

3D Skotsk ale 70/- & 80/-

Historiskt är skotska öl präglade av klimatets förutsättningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls därför på ett minimum. Jäsningen sker vid lägre temperatur än för andra ale, vanligtvis vid 16-18 C, vilket ger en låg fruktighet. Skotsk Ale ger ett något sött huvudintryck, främst från maltsötman men också pga. avsaknad av större humlegivor. Maltkaraktären kompletteras med lätt karamell, för de svagare ölen med dragning åt kola/toffee. De starkare har ofta en karamellig knäckighet och choklad. En lätt rökighet och vinösa toner kan förekomma. Röktoner härrör från den traditionella skotska ale-jästen.

Karamelltoner kan förstärkas genom att vörten kokas extra länge, minst 1½-2 tim. Engelska humlesorter används som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks. Enligt gammal skotsk tradition späds de ofta från en 90 eller 120 shilling.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.037 – 1.050 1.008 – 1.018 3.5 – 4.5 12 – 25 30 – 75

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

Färg/Utseende

Kopparfärgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom

Ett maltigt inslag på medium nivå ska finnas i aromen. Maltaromen bör ha inslag av karamell och choklad på svag till medium nivå. Fruktestrar på låg nivå är tillåtet. En svagt rökig ton och en liten syra får förekomma i doften. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak

Smaken ska domineras av en mjuk karamellig maltsötma på medium till hög nivå, där choklad och/eller vanilj bör förekomma. Fruktestrar med inslag av russin bör också bidra till smakbilden, men på en låg nivå. En rökighet, på mycket låg till låg nivå, får förekomma. Ingen eller mycket låg humlesmak. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla

Medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk maltighet.

Förebild

Belhaven Brewery Belhaven Best, 3.5% - Bridge Of Allan Brewery Ltd William Wallace, 4.5%