Gå till innehållet

6F Hopfenweizen

Hopfenweizen är veteöl som ofta är av bockstyrka och som får sin typiska karaktär till stor del genom kraftigare smak- och aromhumling än vad som traditionellt görs i veteöl. Hopfenweizen är en modern uppfinning.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.060 – 1.086 1.016 – 1.028 6.0 – 9.2 15 – 50 14 – 100

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Medium till kraftig humlearom och humlesmak balanserar ett mjukt och maltligt öl med märkbar kryddighet.

Färg/Utseende

Gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom

Humlearom ska finnas på medium till hög nivå. Kryddfenoler som kan upplevas som kryddnejlika eller muskot ska finnas på en låg till medium nivå. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.

Smak

Smaken är huvudsakligen dominerad av humlingen som balanserar maltsötman. De fenoliska, nejlikeliknande och bananestriga smakerna döljs huvudsakligen av humlingen men får märkas på en låg nivå. Beska är tillåtet på betydligt högre nivåer än i övriga veteöl. Om ölet är mörkt bör smaker från rostad malt komma fram. Ingen diacetyl får förekomma.

Munkänsla

Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.

Förebild

Schneider Meine HopfenWeizen - Omnipollo Näcken