Gå till innehållet

11C Brettanomycesöl

Öl till vilka vildjäststammen Brettanomyces (brett/brettar) tillsatts blir allt vanligare i ölvärlden. Det finns flera underklasser i huvudklass 10 där brettkaraktär är eller kan vara en del av arom- och smakbilden, men där också flera övriga bakteriestammar bidrar till karaktären. Den här underklassen, 11C, täcker alla öl med brettkaraktär som inte faller in under Klass 10 - Syrliga öl. Öl i underklass 11C kan antingen ha primärjästs med enbart brettar eller först primärjästs med den för öltypen typiska jäststamen. Brettar har tillsatts under eller efter primärjäsningens slut. Bryggaren ska ange vilken öltyp som ligger till grund för det färdiga ölet, eftersom det är viktigt att domarna ska kunna förutse och förstå vilka aromer och smaker som bör finnas utöver de som brettjästen bidrar med. Eventuella tillsatta kryddor, frukter e.d. måste också specificeras.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.020 – 1.000 –

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Estriga med typisk stallighet från brettar i harmoni med ölstilens övriga karaktärer.

Färg/Utseende

Beror på öltypen.

Bouquet/Arom

Öl jästa med brettar ska ha medium till hög doft av esterfruktighet, som ofta drar åt tropisk frukt. Typiskt för brettar är också doften som ofta beskrivs som stallig, hästfilt, svettigt läder osv. Denna stallighet ska märkas på medium nivå. En fenolisk karaktär är tillåten på låg nivå. DMS får inte märkas. Diacetyl, utöver vad bryggd ölstil tillåter, får inte förekomma. Uppfriskande syra på en mycket låg nivå är tillåten. I övrigt ska brettkaraktären vara i balans med ölstilen.

Smak

Beror på öltypen.

Munkänsla

Brettanomycesöl är oftast väl utjästa, undantag får förekomma beroende på vald ölstil.

Förebild

Orval, 6.2% - Brekeriet Vieille Saison, 4.5% - Boulevard Brewing Co Saison Brett, 8.5% - Brekeriet Brilliant, 5.5% - Brekeriet Cassis, 5.4% - Allagash Golden Brett, 7.7% - Allagash Midnight Brett, 7.3% - Brodies All Brett Citra IPA, 8.0%