Gå till innehållet

2B Dubbelbock

En bayersk öltyp som började bryggas i Paulaner-munkarnas klosterbryggeri i München (som betyder ”munkarnas plats”) på 1600-talet. För munkarna var ölet mer än en trevlig dryck, det var en viktig näringskälla speciellt under de långa fasteperioderna. Paulaner-munkarna genomgick två långa fasteperioder om året och eftersom ingen fast föda fick intas var man hänvisad till ”flytande bröd”, ett maltsött och kraftigt öl som sedermera gavs namnet Salvator. I princip alla efterföljande dubbelbockar har namn med suffixet –ator.

Dubbelbockar är oftast mörkbruna och karaktäriseras av en mycket stor, mjuk och fyllig maltsmak som varken ska vara kletig eller kvalmig. Maltsötman och rostade toner ska vara i balans. Den rena maltkaraktären och avsaknaden av jäsningsprodukter gör att ölet trots sin tyngd passar att dricka i sejdlar. Det förekommer även ett fåtal ljusa dubbelbockar som saknar rostade malttoner.

Liksom andra traditionella lageröl bör dubbelbockar dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras mycket länge.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.075 – 1.080 1.016 – 1.024 6.5 – 8.2 17 – 27 15 – 100

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Mycket fyllig, ren och maltdominerad, med balanserande rostade toner i de mörka dubbelbockarna.

Färg/Utseende

Bärnstensfärgad till brunsvart.

Bouquet/Arom

Brödig eller gräddig malt på hög till mycket hög nivå ska finnas. Rostade malttoner på medium nivå ska finnas i mörka dubbelbockar. Karamelldoft på medium nivå får finnas. Fruktestrar på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får finnas. Ingen humledoft får finnas.

Smak

Brödig eller gräddig malt på hög till mycket hög nivå ska finnas. Alkoholtoner på mycket låg till medium nivå bör finnas. Rostade malttoner på medium nivå ska finnas i mörka dubbelbockar. Humlebeska på medium nivå får finnas. Karamelldoft på medium nivå får finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas. Fruktestrar på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får finnas.

Munkänsla

Stor till mycket stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Förebild

Paulaner Salvator, 7.9% - Ayinger Celebrator, 6.7% - St Jakobus Blonder Bock, 7.5%.