Kommentar
Vissa kan uppfatta Martin som lite bitter ibland. Smeknamnet Mr. Grumpy dök upp tidigt i bryggarkarriären, så när det var dags för Martins 40-årsfirande och det skulle bryggas en Best Bitter var namnet givet.
Baserad på en av de bästa Bitters som finns, Timothy Taylors Landlord, så är detta en humlefrisk brygd med balanserande maltkropp och beska. Lätt att dricka pints av helt enkelt.
Grund-data
Typ: Best Bitter
OG: 1.045 / 45°Ö / 11°P
FG: 1.010 / 10°Ö / 2.5°P
ABV: 4.6%
BU: 36
EBC: 7
Bryggprocess
Bryggvatten – 2.5l/kg malt
Målprofil, vatten: Ca: 50, Mg: 18, Na: 15, SO4: 50, Cl: 175, HCO3: 80
Försockringsrast – 67°C, 60 minuter
Koktid – 60 minuter
Ursprunglig bryggdag
2020-09-12
Skalbart recept
Malt
Extra Pale Marris Otter – 100%
Humle
Fuggle – 2.0g/l – 60 minuter – 28 BU
East Kent Golding – 1.5g/l – 15 minuter – 8 BU
Styrian Golding Celeia – 2.5g/l – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU
Övriga tillsatser
Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter
Jäsning
Wyeast 1469 West Yorkshire Ale, 18°C, 12 dagar
Recept för 20 liter
Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 75%
Malt
Extra Pale Marris Otter – 4.0kg
Humle
Fuggle – 40g – 60 minuter – 28 BU
East Kent Golding – 30g – 15 minuter – 8 BU
Styrian Golding Celeia – 50g – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU
Övriga tillsatser
Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter
Jäsning
Wyeast 1469 West Yorkshire Ale, 18°C, 12 dagar