Kategorier
Recept

304 – Gamla Pengar

Punsch Oaked Double Mash Imperial Stout

När det till slut är dags att bege sig till SM igen så måste man göra det med stil. Här kommer Gamla Pengar – en dubbelmäskad Imperial Stout fått en tillsats av amerikansk ek som fått dra sig i Caloric Punsch.

Inga essenser. Inga bakverk. Bara hyfsat naturlig smaksättning.

Gamla pengar är bättre än nya pengar. #oldmoneytickers


Grund-data

Typ: Imperial Stout
OG: 1.131 / 131°Ö / 30.4°P
FG: 1.047 / 47°Ö / 11.7°P
ABV: 13.1%
BU: 65
EBC: 117

Bryggprocess

Bryggvatten – 2.2l/kg malt
Målprofil, vatten: Ca: 100, Mg: 5, Na: 35, SO4: 51, Cl: 61, HCO3: 250
Försockringsrast – 69°C, 60 minuter
Koktid – 180 minuter

Ursprunglig bryggdag

2023-02-25


Skalbart recept

Malt

Extra Pale Marris Otter – 60%
Münich I – 20%
Crystal 240 – 5%
Crystal 400 – 5%
Low Color Chocolate Malt – 5%
Toasted Malted Oats – 3%
Carafa III Special – 2%

Humle

Warrior – 2.9g/l – 90 minuter – 65 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter
Amerikanska Ekspån, Medium Toast, 2.5g/l som legat i 1 dl Caloric Punsch – 5 dagar

Jäsning

Safale US-05 Americal Ale: 17°C, 7 dagar + 20°C, 14 dagar


Recept för 19 liter

Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 70%
Dubbelmäskning – Recept enligt nedan x2. Första 50% av varje lakmängd blandas för kok.

Malt

Extra Pale Marris Otter – 5.07kg
Münich I – 1.69kg
Crystal 240 – 0.42kg
Crystal 400 – 0.42kg
Low Color Chocolate Malt – 0.42kg
Toasted Malted Oats – 0.25kg
Carafa III Special – 0.17kg

Humle

Warrior – 56g – 90 minuter – 65 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter
Amerikanska Ekspån, Medium Toast, 50g som legat i 1 dl Caloric Punsch – 5 dagar

Jäsning

Safale US-05 Americal Ale, 3 paket: 17°C, 7 dagar + 20°C, 14 dagar