Maltsammanställning & övriga
extraktgivare |
|
|
|
|
EBC |
Handelsnamn |
Leverantör |
Ungefärligt extraktinnehåll
Öschleliter/kg |
Enzyminnehåll Högt/Medel/Lågt |
Arom/Smak (beskrivet av Peter Högström, Hembryggaren 3/2011) |
Rek. Maxmängd % |
2-3 |
Premium Pilsnermalt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Mycket lätt och ren maltighet |
100 |
2,5-3,5 |
Lager malt |
Thomas Fawcett |
300 |
Högt |
Ej provat |
100 |
3-4 |
Böhmisk pilsnermalt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Maltig med lätt fin brödighet |
100 |
3-4 |
Golvmältad böhmisk pilsnermalt |
Weyermann |
290 |
Högt |
Aromalisk maltighet med Iätt fin brödighet |
100 |
3-4 |
Havremalt |
Thomas Fawcett |
260 |
Lågt |
Tydligt kakighet,smak av nygröddade havrekakor! |
20 |
3-4,5 |
Pilsnermalt |
Viking |
300 |
Högt |
Ren maltighet med viss brödighet |
100 |
3-5,5 |
Golvmältad böhmisk vetemalt |
Weyermann |
300 |
Lågt |
Ej provat (min tro är dock att den är kraftigare och mer
komplex än vanlig ljus vetemalt) |
70 |
3-5 |
Pilsnermalt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Maltig med viss brödighet |
100 |
3-5 |
Carapils |
Weyermann |
280 |
Medel |
Lätt karamellig med en liten honungston |
40 |
2,5-5 |
Chitmalt |
Weyermann |
280 |
Högt |
Korn mäItat mycket kort tid, betraktas som omältat korn |
25 (50) |
3-4 |
Havremalt |
Nils Oscar |
ca 250 |
Lågt |
Tydligt kakighet, smak av nygröddade havrekakor! |
? (20) |
3-4 |
Vetemalt |
Thomas Fawcett |
310 |
Lågt |
Ej provat, men börde ha en mjuk maltighet med lätt jordig
smak |
5-10, 80 i veteöl |
3-5 |
Enzymatisk vetemalt |
Weyermann |
ca 300 |
Högt |
Ej provat, bör dock vara vanlig vetemalt med extra högt
enzyminnehåll |
50 |
3-5 |
Vetemalt, ljus |
Weyermann |
305 |
Lågt |
Mjuk lätt jordig maltsmak |
5-10, 80 i veteöl |
3-6 |
Enzymatisk kornmalt |
Weyermann |
290 |
Extra högt |
Kornmalt med extra högt enzyminnehåll |
50 |
3-6 |
Rökmalt |
Weyermann |
285 |
Högt |
Mild rökmalt som ger en lätt och elegant rökighet |
100 |
3-7 |
Syramalt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Lätt syrlig malt som ger en rundare maltsmak, används för att
hålla pH nere i mäsken |
1-5, 10 i sura öl |
3-8 |
Rågmalt |
Weyermann |
300 |
Medel |
Ger en lätt karv "kakighet" och en lite egen smak som bara råg har |
50 |
ca 4 |
Enzymmalt |
Viking |
280 |
Extra högt |
Kornmalt med extra högt enzyminnehåll |
? (50) |
4-5 |
Torvrökt Malt |
Thomas Fawcett |
300 |
Högt |
Whiskymalt som ger tydligt torr röksmak, ca 12 ppm rökfenoler
dvs en mild whiskymalt. |
? (40) |
4-6 |
Vetemalt |
Viking |
310 |
Lågt |
Mjuk lätt jordig maltsmak |
20, 50 i veteöl (80) |
4-6 |
Pale Ale malt |
Viking |
300 |
Högt |
Alemalt med förhållandevis neutral maltighet |
100 |
4,5-5,5 |
Marris Otter Pale Ale |
Thomas Fawcett |
300 |
Högt |
Alemalt med mycket komplex, aning nötig karaktär |
100 |
4,5-5,5 |
Golden Promise |
Thomas Fawcett |
300 |
Högt |
Alemalt med komplex karaktär |
100 |
ca 5 |
Gotländsk rökmalt |
Gotland |
300 |
Medel |
Kraftigt rökig malt som ger en aning "fet" röksmak |
15, 100 i Gotlandsdricku |
? (ca 5-10) |
Sahtimalt |
Viking |
? (300) |
Högt |
Ej provat |
? (100 i Sahti) |
5,5-7,5 |
Pale Ale malt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Alemalt med förhållandevis neutral maltighet |
100 |
6-8 |
Wienermalt |
Viking |
300 |
Högt |
Ej prova, bör dock likna Weyermanns till stor del. |
100 |
6-10 |
Carapale |
Viking |
285 |
Medel |
Lätt karamällig med svag honungs/kolasmak |
40 |
6-10 |
Para plus 10 |
Viking |
285 |
Medel |
Ej provat |
? (40) |
7-9 |
Wienermalt |
Weyermann |
300 |
Högt |
Aromatisk, aning brödig och med svag nötighet |
100 |
ca 9 |
Belgisk alemalt |
Dingemans |
300 |
Högt |
Aromatisk lätt nötig alemalt |
100 |
max 10 |
Rökmalt |
Viking |
? (290) |
Högt |
Ej provat |
100 |
10-14 |
Bayermalt |
Viking |
290 |
Högt |
Ej provat |
100 |
12-17 |
Münchenermalt |
Weyermann |
290 |
Högt |
Aromatisk och tydligt brödig med viss torr karamelltouch |
100 |
14-18 |
Mörk vetemalt |
Weyermann |
300 |
Lågt |
Mjuk lätt jordig med komplex fyllig och aromatisk maltsmak |
5-10, 50 i veteöl |
16-20 |
Münchenermalt |
Viking |
290 |
Högt |
Aromatisk och lätt brödig |
100 |
12-20 |
Golvmältad mörk böhmisk malt |
Weyermann |
ca 290 |
Högt |
Ej provat, lär dock vara mer komplex än den ljusa varianten |
100 |
20-25 |
Mörk Münchenermalt |
Weyermann |
290 |
Högt |
Brödig med rostad touch och lätt karamellighet |
100 |
20-30 |
Carahell |
Weyermann |
275 |
Medel |
Mycket maltsöt med komplex brödighet och lätt houngslik
karamellsmak |
30 |
27-32 |
Caramalt |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Ej provat |
40 |
30-40 |
Carabelge |
Weyermann |
275 |
Medel |
Aromatisk med mild karamellkola och viss nötighet |
30 |
30-40 |
Dark ale malt |
Viking |
285 |
Lågt |
Ej provat |
30 |
35-55 |
Biscuite |
Dingemans |
ca 265 |
Lågt |
Kakig, varmt brödig smak |
15 |
40-50 |
Abbeymalt |
Weyermann |
280 |
Medel |
Kraftigt maltaromatisk med brödig maltkaraktar och lätt
nötighet |
50 |
40-50 |
Carared |
Weyermann |
275 |
Lågt |
Tydligt karamellig med toffee och kolaton |
25 |
40-60 |
Rostad vetemalt |
Viking |
300 |
Lågt |
Ej provat |
? (20) |
ca 50 |
Caravienne |
Dingemans |
ca 265 |
Lågt |
Aromatisk lätt karamellighet med inslag av toffee |
25 |
ca 50 |
Aromatic |
Dingemans |
ca 265 |
Medel |
Mellanmörk "münchener", komplex maltighet och
brödighet |
30 (100) |
50-70 |
Pale Crystal |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Lätt karamellknäckig med honung och kolatoner |
40 |
60-80 |
Caraamber |
Weyermann |
285 |
Lågt |
Lätt rostad lite kakig karamellighet |
20 |
60-80 |
Melanoidin |
Weyermann |
280 |
Lågt |
Extra mörk "münchener", mycket brödig och med lätt
nötig och rostad maltsmak |
20 (40) |
60-80 |
Melanoid malt |
Viking |
285 |
Lågt |
Ej provat |
? (40) |
80-100 |
Caramunich I |
Weyermann |
270 |
Lågt |
Karamellknäckig med lätt toffee |
10(30) |
80-120 |
Crystal 100 |
Viking |
275 |
Lågt |
Karamellknäckig med lätt toffee |
? (25) |
80-120 |
Cara plus 100 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (25) |
90-110 |
Ambermalt |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Torr komplex maltighet med inslag av rostad kakighet, nötter
och lite knäck |
10(30) |
100-130 |
Carawheat |
Weyermann |
250 |
Lågt |
Karamellknäckig vetemalt |
30 |
110-130 |
Caramunich II |
Weyermann |
270 |
Lågt |
Lätt rostad, knäckig
karamellighet och toffee |
15 |
120-140 |
Crystal |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Knäckig karamellighet med inslag av russin och toffee |
10 (30) |
130-170 |
Crystal 150 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (25) |
130-170 |
Cara plus 150 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (25) |
140-160 |
Caramunich III |
Weyermann |
270 |
Lågt |
Tydligt knäckig nästan torrostad karamellighet |
10 (30) |
140-160 |
Brown malt |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Komplex lätt rostad och torr knäckighet, tydlig lakrits och
aning choklad |
30 |
150-200 |
Cararye |
Weyermann |
275 |
Lågt |
Ej provat |
15 |
180-220 |
Crystal 200 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (15) |
180-220 |
Cara plus 200 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (15) |
190-210 |
Carabohemian |
Weyermann |
270 |
Lågt |
lntensiv mjölkchocklad och toffeekaramell |
15 |
200-400 |
Dark crystal |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Komplex knäckig karamellighet med lite rostad ton och aning
russin |
25 |
270-330 |
Crystal 300 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (15) |
270-330 |
Cara plus 300 |
Viking |
275 |
Lågt |
Ej provat |
? (15) |
ca 300 |
Special B |
Dingemans |
ca 265 |
Lågt |
Tung karamellsmak med tydliga inslag av russin. |
25 |
350-450 |
Caraaroma |
Weyermann |
275 |
Lågt |
Intensiv karamell/knäcksmak, med russintoner och lätt
mjölkchoklad |
15 |
450-650 |
Chocolate Spelt |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Ej provat |
5 |
500-550 |
Pale Chocolate |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Mjölkchokladig med lätt rostade toner |
20 |
500-800 |
Chocolate Rye |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Ej provat |
5 |
800-1000 |
Carafa I |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Mörk choklad med lätt syrliga rostade toner med aning kaffe
och lakritssmak |
5 (10) |
800-1000 |
Carafa I Special, utan skal |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Mörk choklad med rostade toner med aning kaffe och
lakritssmak |
5 (10) |
800-1200 |
Chocolate wheat |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Ej provat |
5 |
900-1100 |
Chocolate malt |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Kraftigt rostade toner med viss syra, mörk choklad och
kaffesmak och aning lakrits |
20 |
1000-1400 |
Roasted Barley |
Thomas Fawcett |
265 |
Lågt |
Intensivt rostade toner, torr aning bitter med kaffesmak och
lakrits |
15 |
1100-1200 |
Carafa II |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Kraftigt rostad, syrlig maltighet, kaffesmak, aning choklad
och lakrits |
5 (10) |
1100-1200 |
Carafa II Special, utan skal |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Kraftigt rostade toner med kalfesmak och aning choklad och
lakrits |
5 (10) |
1100-1200 |
Rostat korn |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Intensivt rostade toner, torr, aning bitter med kalfesmak och
lakrits |
10 |
1200-1400 |
Black malt |
Thomas Fawcett |
270 |
Lågt |
Intensivt rostad, syrlig maltighet, kaffesmak och lakrits |
15 |
1300-1500 |
Carafa III |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Intensivt rostad, torr, bitter och syrlig maltighet,
kaffesmak och lakrits |
5 (10) |
1300-1500 |
Carafa III Special, utan skal |
Weyermann |
240 |
Lågt |
Intensivt rostade toner, torr, lätt syrlig och bitter,
kaffesmak och lakrits |
5 (10) |
1300-1500 |
Black malt |
Viking |
240 |
Lågt |
Ej provat, bör dock motsvara TFs Black eller Carafa III |
? (10) |
1300-1500 |
Rostat korn |
Viking |
240 |
Lågt |
Ej provat, bör dock motsvara TFs eller Ws rostade korn |
? (10) |
4-8 |
Extra ljus spraymalt |
Muntons |
340 |
Högt |
- |
100 |
8 |
Ljus spraymalt |
Muntons |
340 |
Högt |
- |
100 |
22-44 |
Mellanmörk spraymalt |
Muntons |
340 |
Högt |
- |
100 |
44-70 |
Mörk spraymalt |
Muntons |
340 |
Högt |
- |
100 |
10-12 |
Vetemaltextrakt |
Muntons |
340 |
Högt |
- |
100 |
220 |
Mörkt kandisocker (flytande) |
Brewferm |
250 |
|
2 |
Strösocker |
DanSukker |
380 |
|
1 |
Ljust kandisocker (bitar) |
Brewferm |
300 |
|
540 |
Mörkt kandisocker (bitar) |
Brewferm |
300 |
|
98 |
Farinsocker |
DanSukker |
380 |
|
49 |
Muscovadosocker |
DanSukker |
330 |
|
2 |
Honung |
Biodlare |
280 |
|
4 |
Dememerasocker |
DanSukker |
380 |
|
3 |
Majsflingor |
Thomas Fawcett |
275 |
|
20 |
2 |
Risflingor |
N/A |
265 |
|
4 |
Kornflingor |
Thomas Fawcett |
240 |
|
4 |
Havreflingor |
AXA |
240 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|